SENSITIV HUD - hva reagerer huden din på?

Mange som kommer til behandling klager ofte på sensitiv hud. Men hva er egentlig sensitiv hud?  Hva reagerer man på?

Det finnes ulike typer av sensitivitet.

Sensitivitet forårsaket av kontakt eller irritasjons allergi

Ved kontakt allergi reagerer immunsystemet på en skadelig substans som den kjennetegner som farlig, det kan være internt eller eksternt. Matallergi kan gi utslag i huden. Kontakt allergi vises ofte som kløe og hevelse, mens en irritasjon kan gi utslag i rødhet, svie og flasset hud. Disse reaksjonene kan oppstå umiddelbart eller det kan ta fra 24 – 48 timer før det kommer utslag.

Mistenker du at du reagerer på visse ting så kan det være lurt å utføre litt detektiv virksomhet.

Gå tilbake og se hva du har spist eller vært i nærheten av siste 2 døgn. Mange kan være allergisk mot soya, skalldyr, nøtter, jordbær osv. Reagerer man på burot så kan produkter med arnika og kamille gi en reaksjon.  Noen kan reagere på latex og da må man passe på produkter som f.eks. har papaya, aloe og løvetann i seg.  Men det kan også være medisiner som kan gi uønsket allergisk reaksjon.

Irritasjons allergi kan man få fra visse ingredienser i hudpleieprodukter.  Ingredienser som f.eks. vitamin C, aha og bha syrer, vitamin A osv kan gi irritasjon. En irritasjon bør ikke nødvendigvis være noe man skal unngå. Disse ingrediensene kan være svært fordelaktige for huden men for de med sensitiv hud må man bruke en svært lav konsentrasjon. Rådfør deg alltid med hudpleier og få anbefalinger til hva du bør bruke og ikke bør bruke.

sensitiv hud

Sensitivitet som følge av varme

Noen er rett og slett sensitive til varme og får hud som blir rød og føles varm.  Dette kan forårsakes av intens trening, inntak av sterkt krydret mat, varme dusjer eller sauna. Det kan også oppstå når man er ute i varmen og solen.

En deilig kjølende maske som f.eks. VOYAs Maskerade eller fuktspray som f.eks. VOYA Ritzy Spritzy vil umiddelbart roe ned huden.  Lindrende ingredienser som alger, aloe vera kjøler huden. Forsøk også å unngå lenger opphold i solen, dekk deg god til med hatt som lufter samt beskyttende.  

Acne cosmetica - akne sensitivitet

Akne utbrudd som gir sensitivitet har fått sitt eget ord. Acne cosmetica. Det er en type akne som utløses pga bruk av kosmetikk og hudpleieprodukter. Du kan lese mer om dette her...

Mistenker du akne sensitivitet kan det være lurt å stoppe
 • Bruk av rensebørster til ansikt
 • Vannresistent solkrem
 • Flytende blush, foundation og primers
 • Rene ansiktsoljer
 • Sjekke ingredienser i produktene du bruker.

Forskning har og vist at en del syntetiske ingredienser over tid kan føre til akne sensitivitet samt ødelagt hudbarriere. Du kan lese mer om disse ingrediensene her…

Forsøk heller

Enkel hudpleierutine med lette produkter. Unngå fete, kraftige kremer. VOYA Cast Away rens  er spesielt god for hud som er litt betent og samtidig sensitiv. Honning og algeekstrakt lindrer og renser. VOYA Me Time dagkrem er utformet spesielt med tanke på sensitiv hud. Me Time dagkrem er spesielt god på å styrke hudens barriere og den føles lett og kjølig mot huden med optimalt med ingredienser som lindrer en sensitiv og irritert hud.  

Unngå eksperimentering med for mange produkter. Keep it simple. Hold deg til få produkter. 

Skal du starte med et nytt produkt, f.eks. med en mer aktiv ingrediens som VitaminC, start forsiktig – prøv med kun et område og se hvordan huden reagerer på dette i noen uker før du påfører krem på hele ansiktet / halsen.

Det er og stor forskjell på Vitamin C så se etter et serum med stabilt Vitamin C som også passer sensitiv hud. Vi elsker HYNT BEAUTY Vitamin C serum. Du kan og lese mer om hvorfor du bør bruke Vitamin C i hudpleie rutinen din her...

  Sensitivitet som følge av svekket hudbarriere

  Ingredienser som skaper unike teksturer og funksjonaliteter kan ødelegge hudens barriere, ødelegge lipid strukturen og føre til økt tap av fuktighet. Disse ingrediensene finner vi oftest i fuktgivere og rengjørere samt ingredienser som er laget for å trenge dypere ned i huden.

  Det kan også inntreffe fra oljer som blir brukt over tid. 

  Ytterste del av huden, strateum corneum, gjør huden vannavstøtende med sine keramider (voksaktige, lipide voksete molekyler 50%, kolesterol 25 % og saturerte fettsyrer 10-15%. Disse oljeaktige sammensetningene holder vann inne i huden og hindrer uønskede ting fra å komme inn i huden. Disse delene legger seg som lag ytterst på huden.

  Hudpleie ingredienser som fuktgivere og ingredienser som gjør det lettere for et produkt å komme ned i huden kan påvirke hudens barriere og ødelegge denne. 

  Når huden ødelagt, kutt, skrape  eller betennelse, eller endring i ph, eller endring i mikrobiom systemet eller pga gener så kan uønskede bakterier komme ned i huden - og gi kroniske hudtilstander.

  Tegn på en ødelagt hudbarriere
  • Rødhet, rødme og eksem utbrudd
  • Kløe
  • Stramhet
  • Flassete hud
  • Ru hudtekstur
  • Svie når produkter påføres
  Hva forårsaker en ødelagt hudbarriere?
  • Klima – kaldt ute – fyring inne
  • Omslag i vær
  • Produkter med ingredienser som nevnt her…
  • Over eksfoliere eller bruk av rensebørster
  Hvordan reparerer man en ødelagt hudbarriere?

  For å styrke og bygge opp hudens barriere så er det viktig å unngå det som forårsaket problemet

  • Stopp bruk av enzympeel, syrepeel og aktive ingredienser som Vitamin A og Vitamin C.
  • Unngå masker som peeler, eksfolierer, dyprenser og strammer
  • Stopp å peele huden og unngå bruk av rensebørster
  • Beskytt huden din når du er utendørs – bruk solbriller og en hatt eller caps.

  Start oppbygging med å kun bruke en mild rens.

  Vi anbefaler VOYAs rens Cleanse & Mend som mildt fjerner smuss og sminke.  Fjern med lunkent vann, ikke varmt.

  Påfør et styrkende serum, en favoritt  er VOYAs My Little Hero serum som gir ekstra fukt til hudens under lipid barrieren.

  Avslutt med en beskyttende dagkrem for sensitiv hud. VOYAs Me Time dagkrem med sine alger, squalene og riskimolje er fantastisk for å bygge opp en skadet hudbarriere.

   

  Anne Trogstad – Grunnlegger av Organic Beauty.

  Jobbet med økologisk hudpleie siden 2009.  Underviser i alle seriene som Organic Beauty fører.  Alt av produkter til hudpleie, kroppspleie samt livsstilsprodukter og kosttilskudd.  Har i tillegg tatt utdannelse innen økologisk kosmetisk kjemi hos Formula Botanica, har stor pasjon for kosthold og ingredienser og hva vi smører på kroppen vår.  Oppdaterer seg kontinuerlig med kurs innen økologisk hudpleie og ingredienser.

  Vær oppmerksom på at alt dere finner på bloggen vår kun er til informasjon.  Innhold skal absolutt ikke være noen erstatning for profesjonell legehjelp og diagnose eller behandling. Rådfør deg alltid med lege hvis du er usikker på hudtilstand og symptomer.