Ulike typer pigmentering

Pigmentet melanin i huden produsere i melanocyttene. Disse fargestoffene med sorte / brune / røde pigmenter gir en mørkere hud for å beskytte huden mot UVA stråler og for å unngå DNA skader som kan føre til celleendring. I en perfekt verden skal dette fargestoffet fordeles jevnt men ofte ser vi en overproduksjon av pigment. Dette skyldes flere faktorer som genetikk, alder, hormonendringer fra f.eks. p-piller, betennelse i huden, hudskader og solskader.

Det finnes ulike typer pigmentering 

Melasma pigmentering

Dette er en hudforandring som vises som brune flekker i ansiktet på voksne personer. Det sees ofte i panne, rundt munnen og over kinnben. Ofte skyldes det økt pigmentering som følge av langvarig bruk av p-piller eller hormonendringer under svangerskap. Melasma sitter ofte dypere ned i huden enn pigmentering som skyldes solskader. Melasma blir tydeligere etter soling.

Solfremkallende pigmentering

UV strålene påvirker melanocyttene i huden og det produseres mer melanin

Post inflammatorisk hyperpigmentering

Denne typen pigmentering oppstår i forbindelse med at huden henter seg inn etter en betennelsestilstand. Betennelser i huden kan oppstå ved overbruk av kjemiske peels, mikrodermabrasjon, bruk av sterkt syntetisk Vitamin A syre og for kraftige ansiktsskrubber. Akne og betennelse i huden kan også føre til post inflammatorisk pigmentering. Hvis man plukker og klemmer på akne så kan det øke risiko for postinflammatorisk pigmentering. Når huden er betent så vil melanocyttene slippe store mengder med pigment. Dette vises som misfarging på det skadede området og kan bli værende lenge etter at betennelsen har forsvunnet.

Les mer her om hvordan minimere pigmentering...

 

Blogginnlegg skrevet av 

Anne Trogstad – Grunnlegger av Organic Beauty.

Jobbet med økologisk hudpleie siden 2009.  Underviser i alle seriene som Organic Beauty fører.  Alt av produkter til hudpleie, kroppspleie samt livsstilsprodukter og kosttilskudd.  Har i tillegg tatt utdannelse innen økologisk kosmetisk kjemi hos Formula Botanica, har stor pasjon for kosthold og ingredienser og hva vi smører på kroppen vår.  Oppdaterer seg kontinuerlig med kurs innen økologisk hudpleie og ingredienser.

Vær oppmerksom på at alt dere finner på bloggen vår kun er til informasjon.  Innhold skal absolutt ikke være noen erstatning for profesjonell legehjelp og diagnose eller behandling.  Rådfør deg alltid med lege hvis du er usikker på hudtilstand og symptomer.