Ingredienser som kan føre til sensitiv hud

Sensitiv hud, sår hud,  eksem hud. Er det noen ingredienser vi kanskje bør unngå?

Forskning har vist at det er en del ingredienser som kan utløse allergi og sensitivitet når huden blir utsatt for disse over tid. Det er ikke alltid lett å vite hva man skal unngå. Det beste er å sjekke ingrediensene på det du bruker av hudpleie og kroppsprodukter, samt også vaskemidler.

Noen av ingrediensene vi spesielt bør være oppmerksom på og unngå er

PEG

PEG er en emulgator ingrediens som blir brukt i hudpleie og som gjør at olje og vannbaserte ingredienser kan blandes. Vi finner både naturlige men også syntetisk avledede emulgatorer. Disse emulgatorene gjør at små dråper med olje kan suspenderes i vann og omvendt. 

Noen emulgatorer kan føre til irritasjon og tap av fuktighet over tid. Den samme egenskapen som gjør at en emulgator kan blande olje og vann gjør at den også kan føre til økt tap av fuktighet gjennom hudens barriere.

En studie fra 2020 viser at f.eks. emulgator som PEG2, PEG22, Stearet 10 og 21 kan øke hudens tap av fuktighet. Videre viser en studie at PEG oleyl, stearyl og cetyl emulgatorer endrer lipid struktur og innhold på huden som gjør at det blir vanskeligere for huden å holde på fuktighet. Så hvis huden din er sensitiv, forsøk å unngå produkter som inneholder PEG.   

Det er vanskelig å orientere seg i jungelen av hudpleie produkter og eneste måten å være helt sikker på at produktene dine ikke inneholder PEG er å se etter økologisk sertifiserte produkter. Det er ikke tillatt å bruke PEG her.

Sodium laureth og lauryl sulfate

Dette er rengjørende ingredienser som er svært effektive i å rengjøre, løse opp smuss. Gir et fint skum, MEN, dessverre også svært effektive i å skape hud irritasjoner og allergi. Et tips her er at ser du noe som skummer skikkelig, så er det mest sannsynlig fullt av denne ingrediensen. Denne ingrediensen er vanlig å bruke i shampoo, håndsåpe, dusjsåpe, badeprodukter samt vaskemidler.

Cocamidopropyl betaine 

I teorien en mild ingrediens, men urenheter og sporelementer i denne ingrediensen kan være involvert i både allergiske og irritasjons reaksjoner hos de som er utsatt for eksem.

SILIKONER – polysiloksaner

Har en fin evne til å ta med seg pigmenter, lage et silkemykt lag på huden og skape unike produkt teksturer. MEN, de absorberes i huden og kan endre lipid laget og derigjennom ødelegge og svekke hudens barriere. 

Cyclopentasiloxane – D5

Dette er en type lavvekts silikon som penetrerer alle lag av hud og inn i blodstrømmen. Den er også bio akkumulativ. Den kan blande seg med oljestrukturen i huden og kan ødelegge korneocytt cellene. Dessverre er det oppdaget store mengder av denne ingrediensen i fisk i Ytre Oslfjord. Dimeticon og cyclomethicon er også en type silikon man bør unngå.

Isopropyl mirystate

Studier fra 2012- 2017 viser at denne ingrediensen ødelegger lipid barrieren på huden. Den hjelper andre ingredienser til å trekke dypere ned i huden. Kan også være et kontakt allergen i seg selv. Så dårlig nytt for de med eksem og tendenser til tørr og sår hud.

Propylen glycol- 2019 årets allergen. 

Dette er en fuktgiver og gir fukt til huden. Men samtidig øker den penetrasjon av ingredienser i huden, dvs. den kan hjelpe uønskede ingredienser å gå dypere ned.   Det er rapportert at 4,2 % av rosacea pasienter reagerer på propylen glycol.  Propylen glycol kan på sikt øke sensitiviteten i huden. I 2016 inneholdt hele 37% av produkter denne ingrediensen. I noen produkter, som f.eks. dedoroanter kan den utgjøre hele 72% av ingrediensene. 

I dag finnes det naturlig variant av propylen glycol -men fortsatt så vil denne ingrediensen hjelpe andre uønskede ingredienser og irritanter å trekke dypere ned i huden.

Benzalkonium Chloride 

En rengjører som også oppfører seg som et konserveringsmiddel. Kan føre til kløe, tørrhet, sår og flass. 

Glykolsyre, aha, bha syre

Dette er ingredienser som for de fleste hudtyper er svært effektive og kan gi hudfornyelse og minimere pigmentering. For de med svekket hudbarriere og sensitiv hud bør man unngå sterk konsentrasjon, helst under 2%.

DUFT

Syntetisk og naturlig duft utgjør 8-15% av kontakt dermatitt (eksem). Vi elsker alle skjønne dufter men viktig å styre unna syntetiske dufter og være obs på dufter fra naturlige eteriske oljer og ekstrakter. Har man pollen og matallergi så kan dette gi oss tips til hva vi kan reagere på.

I USA finner man hvert år en utnevnelse av årets allergen. Du kan lese mer om forskjellige allergener her...

 

Anne Trogstad – Grunnlegger av Organic Beauty.

Jobbet med økologisk hudpleie siden 2009.  Underviser i alle seriene som Organic Beauty fører.  Alt av produkter til hudpleie, kroppspleie samt livsstilsprodukter og kosttilskudd.  Har i tillegg tatt utdannelse innen økologisk kosmetisk kjemi hos Formula Botanica, har stor pasjon for kosthold og ingredienser og hva vi smører på kroppen vår.  Oppdaterer seg kontinuerlig med kurs innen økologisk hudpleie og ingredienser.

Vær oppmerksom på at alt dere finner på bloggen vår kun er til informasjon.  Innhold skal absolutt ikke være noen erstatning for profesjonell legehjelp og diagnose eller behandling. Rådfør deg alltid med lege hvis du er usikker på hudtilstand og symptomer.