Hvorfor reise til Gili øyene?

En fantastisk destinasjon hvis du elsker krystallklart vann, varme, snorkling og dykking, pittoreske kafeer, deilig mat, latmannsliv på stranden. Her kan du ta yogaklasser flere steder på øyene, både morgen og kveld.  Prøv deg på SUP yoga, stand up paddle,  delta på øko safari, lei kajakk og sykkel og ta en tur rundt øya.  Gili øyene har fantastiske spa så masse tid til egentid og velvære. Et stort utvalg av kafeer og restauranter med deilig lokal mat. Mange har også et godt utvalg av vegetar og vegan retter. 


Noe av det beste er at det finnes hverken biler eller motorsykler på øya.
Kunne du tenke deg å gjøre en innsats for miljø?  Delta på kurs hos Gili Ecotrust, og kjenn på følelsen av at du kan bidra og at det faktisk nytter. Lær om avfallshåndtering, økoturisme og planting av koraller under vann.  Gili Eco Trust har både en dags kurs samt 2 ukers kurs.  Har du lyst til å jobbe med veldedighet kan du være med hvis du er her lenger enn to måneder. Alle øyene har beach clean ups så pass på at du deltar på disse og lærer mer om avfallshåndtering og hva vi alle kan gjøre for å hjelpe.

Dessverre er fly eneste mulige reisemåte for å komme hit.  Se gjerne mine tips for en mer øko vennlig reise.

Hva er Gili øyene?

Gili er en gruppe på 3 øyer som ligger utenfor Lombok, Indonesia.

De fleste reiser hit med båt fra Bali. Båten tar ca. 1 ½ time. Transport fra flyplass eller hotell bestiller du enkelt via hotellet der du bor lokalt. Er du på Lombok kan du ta lokal ferge. Den tar ca 20 minutter. Det er enkelt å bestille via hotels.com eller AirBnB. Perfekt med full oversikt over reiser på et sted. 
Og vil du ha hjelp med hotell, transport, utflukter og turer så anbefaler jeg Rudy som driver Paritatours Bali.  Du kan lese mer her....Han har jobbet med norske turister siden 1990 og er superdyktig til å skreddersy tur så du får mest ut av oppholdet ditt.

Hvilken Gili øy skal du velge?

Første gang jeg kom hit var i 1990. På den tiden var øyene lite utbygd, men noen få guesthouses og stort sett bare lokalbefolkning. I dag har det skjedd en dramatisk utvikling, spesielt på øya Gili T.

Gili Trawangen, (eller Gili T som den kalles). Den største og mest utbygde av Gili øyene. Et party sted for unge og svært populært hos de som ønsker å lære seg å dykke. Da jeg besøkte øya i 2010 var det 3 svømmebasseng på øya, i dag er det hele 700. I høysesongen kommer det 2000 turister til øya hver dag.

Gili T
Mange unge kommer hit for å party. Ikke la deg avskrekke hvis dette ikke er din greie. Gili T har stille og rolige områder men fantastisk atmosfære nordvest på øya.  Jeg fant mitt drømmehotell hos Desa Dunia Beda resort. Et nydelig, stille og rolig hotell med 12 bungalower. Havutsikt fra alle bungalowene, fantastisk mat og herlig personale som ga super service. Hele hotellet var i tradisjonell indonesisk stil med bungalower i en vakker hage.  Restauranten ved vannet hadde deilig skygge fra trærne så det var mulig å sitte her også på dagtid. Og ingen bråkete discomusikk, bare svak chill out musikk ispedd tradisjonell indonesisk musikk. 

Få fullt utbytte av tiden din, stå opp med solen kl 06:00 Nyt en god kopp te på verandaen før du synker ut i det deilige saltvannsbassenget som hotellet hadde. Helt perfekt til en god treningsøkt. Bruk svømmebriller eller dykkermaske, vannet er veldig salt. Vil du starte dagen med yoga så tar du turen bort til nærmeste nabo, yogastudio Villa Sunset Beach.  Vil du ha en mer aktiv morgen, lei sykkel og ta en tur rundt øya før det blir for varmt.  

Vær oppmerksom på at det er mye døde koraller på stranden så bruk badesko når du skal ut og bade. De beste strendene er på østsiden av øya – men minus der er at det er veldig folksomt og mye båt.

Gi hotellet beskjed at du ikke ønsker engangs plastflasker på rommet,  du kan fylle opp din egen gratis fra hotellets større vanndunker og sette det i kjøleskapet på rommet. Forhåpentligvis vil det snart bli forbudt med engangs plastflasker på øya, men du kan i hvert fall gjøre en innsats og ta med egen flaske.

Like ved Desa Dunia Beda ligger hotellet Gili Eco Villas. Nydelig hotell i svale lyse toner, et par av bungalowene med havutsikt hadde to soverom så perfekt hvis du reiser med barn. Personlig foretrakk jeg Desa Dunia Resort, kanskje det deilige saltvannsbassenget, den rolige jazzmusikken og restauranten ved stranden som lå skyggefullt til var avgjørende.

Liker du å ha det rolig, bo nordøst på øya – lei deg sykkel, ta en tur rundt øya hver dag. Er du mer for en hektisk ferie og vil ha mennesker rundt deg hele tiden.  Bo på øst og sørsiden.

GILI MENO

Den minste av Gili øyene. Og også den minst utbygde og roligste øya.  Når jeg var der desember 2019 så var vi omtrent helt alene på nordvestsiden av øya.  Nydelige hvite strender, krystallklart vann. Perfekt til de som ønsker en avslappet ferie. Start dagen med yoga på en av yoga studioene på øya, ta en snorkeltur før frokost og nyt synet av skilpadder, gå en tur rundt øya, bestill deg en spatime og nyt så solnedgangen mens du koser deg med en fersk kokosdrikk.

Vi bodde på det nydelige lille boutique hotellet Mahamaya hotell på Gili Meno. Et stille og rolig hotell med fine bungalower. Deilig mat og menyen var tydelig merket med allergener. Her kunne du og velge mellom flere vegan og vegetar retter. Ingen plastflasker på rommet, en stor vanndunk så du kan fylle på vann selv. Rett ved hotellet lå Divine Divers. Perfekt både for erfarne dykkere eller hvis du har lyst til å prøve dykking for første gang. Sykler kan leies på hotellet, litt tungt å sykle langs vannet rundt øya pga myk sand, enklere å sykle på stiene inne på øya.

 

GILI AIR
Øya som ligger nærmest Lombok. En miks av stille og rolige Gili Meno og hektiske Gili T. Her finner du den største lokalbefolkningen. Dette er øya for deg som liker aktiviteter som, yoga, SUP yoga, vannyoga, kitesurfing, kajakk, snorkling, dykking  og selvfølgelig SPA.


NÅR BURDE DU REISE?

Høysesong, dvs. den tørre årstiden i denne delen av Indonesia er fra mars til oktober. Regnsesong er fra desember til februar / mars.  Men, ikke la litt regn forhindre deg fra å besøke Gili øyene i regnsesongen. På grunn av de høye vulkanene, Gunung Agung på Bali og Kintamani på Lombok, så trekker de høye vulkanene til seg skylaget og veldig ofte så er det kun korte regnskurer på øyene – og stort sett fint vær. I perioden november til mars er det også desidert minst turister på øyene så derfor perfekt som feriedestinasjon.

 

HVORDAN REISE DIT?

Reis med Thai Airways fra Oslo til Bangkok.  Inkluder en stopover hvis du vil ha med litt storbyliv. Bangkok er en favoritt by med sitt deilige kaos, fantastiske lukter, vakre bygninger, et virvar av inntrykk som du enten elsker eller hater. Eller reis direkte videre til Denpasar Bali. God forbindelse. Kort ventetid i Bangkok. Slapp av på ekspress spa en times tid og kos deg med en kopp kaffe og litt mat. Inkluder en eller 2 dagers opphold på Bali før du reiser videre. En retreat i Ubud er et fint sted å nyte stillheten et par dager før du reiser  ut til Gili øyene.

HVORDAN KOMME SEG RUNDT PÅ ØYENE?

På øyene leier du sykkel eller går. Gili har også hestedrosjer, såkalte Cidomo. Pass på at du følger Gili Eco Trust sine råd hvis du må ta hestedrosje.  

 

HVOR BURDE DU SPISE?

Gili øyene byr på et mangfold av herlig lokal mat.  Indonesisk mat er ikke så sterk.  Noen av mine favoritter er aubergine i deilig krydret sambal saus,  grillet kylling med taliwang saus, en kombinasjon av rekepaste, hvitløk, limejuice,chilli salt og nøtter.  Prøv sate som er grillet kylling eller fisk med peanøttsaus og favoritten Pepes Ikan, en fantastisk balinesisk fiske barbecue. Yummi.
Husk å spise på lokale warungs (kafe)  for å støtte opp om lokalbefolkningen.  Her får du også kortreist og nydelig mat.  Våg deg ut fra restaurantene på hotellene og spis på lokale kafeer, såkalte warungs. Et eventyr i seg selv.  På Gili T ble fort mine favoritter: For superfood smothies og nydelige vegan retter, prøv The Banyan Tree på Gli T.  Restauranten på dykkersenteret Trawangan Divers har også et bra utvalg med deilige smoothies og vegan poke bowls.  På hotellet vårt Desa Dunia Beda kan du nyte solnedgang og utsikt mot vulkanen Gunung Agung på Bali fra restauranten.  Her får du et stort utvalg retter lokale spesialiteter til deilig barbecue seafood.

 

HVOR BURDE DU OVERNATTE?

Bestem deg først for hvor på øya du vil bo. Vil du bo der det er hektisk eller vil du bo der det er stille og rolig? Gjør undersøkelser før du reiser. Min favoritt guide i over 40 år er Lonely Planet, her finner jeg absolutt all informasjon det er verdt å vite før jeg drar på tur.

Les anmeldelser på tripadvisor,  hotels.com og på AirBnB. Vær bevisst på hvilke kriterier som er viktig for deg. Er du 45 år så er kanskje dine kriterier helt forskjellig fra en som er 25 år. Jeg velger selv alltid små boutique hotell og holder meg langt unna store hotell som jeg synes blir altfor upersonlig. Jo mindre, jo bedre. Men ikke alle er enig med meg.

HVA BURDE DU HA MED DEG?

Les mine tips til pakking på tur samt mine tips til hvordan best ta vare på huden din på ferie.  Og hvordan passe på huden din i løpet av flyturen ....

 

Anne Trogstad har jobbet i Thailand og på Bali i 14 år med hotell, spa, rundreiser og dykking. Hun har i tillegg reist mye siden 40 år i både Asia og Europa.