Hudpleie og døgnrytme

Et spørsmål jeg ofte får når jeg holder hudpleie event er om det er noen forskjell på nattkrem og dagkrem?  Trenger huden vår en annen krem på natten enn på dagen?

Hvis vi ser på døgnrytme så er dette noe man gjerne forbinder med søvn.  Men visste du at det er ikke bare kroppen vår som har en døgnrytme, men hudcellene våre også?

Hovedsignalet som styrer døgnrytmen vår er lys, lyset tas opp av øynene og sender signaler videre. Annet som påvirker døgnrytmen vår er matinntak, trening og temperatur. 

 

HVA GJØR HUDEN DIN PÅ DAGTID

Hudens viktigste oppgave på dagtid er å beskytte seg mot omgivelser, inkludert giftstoffer, mikrororganismer samt stråling som kan skade DNA og føre til for tidlig aldring av huden.  Siden huden reagerer med eksterne stimuli så må den være utstyrt for å tilpasses omgivelsene. Du vil gjøre alt du kan for å hjelpe huden med å beskytte seg selv.

Fysiske endringer vi ser på dagtid er
 • Huden har lavere temperatur.  Men, huden hetes opp i løpet av dagen og dette skaper betennelse som kan føre til pigmentering og rødhet.
 • Økt talgproduksjon.  Denne når sitt høydepunkt tidlig på ettermiddagen.  Det er som om huden lager en naturlig film for å beskytte seg selv mot omgivelsene og det er derfor du kan føle at huden blir fet utover dagen.
 • Hudens barriere er sterkere og huden kan bedre holde på fuktighet. Dette betyr samtidig at huden ikke så lett tar opp ingredienser fra hudpleie produkter.
 • Økt antioksidant beskyttelse.  Hudens naturlige antioksidant produksjon øker på dagtid. Huden jobber intenst med å beskytte seg mot skade på DNA som kommer fra frie radikaler. 
De viktigste ingrediensene i hudpleie på dagtid.
 • Solkrem, solkrem og igjen solkrem. Det viktigste trinnet i hudpleie rutinen din på morgenen. Og den aller beste måten å beskytte cellene mot skade fra farlige UV stråler.  Så sørg for god solbeskyttelse i tillegg til gode solvettregler.
 • Huden jobber allerede hardt på dagtid for å produsere antioksidanter. Kan vi i tillegg påføre dette topisk så vil huden din få en super boost.  Gode antioksidanter finner du i ingredienser som alger, grønn te, vitamin E, CoQ10, Niacinamide, og for ikkeå snakke om Vitamin C.  Vi anbefaler derfor alltid et godt antioksidant serum på dagen som en boost under solkremen.  En favoritt er Hynt Beautys Vitamin C serum. 

 

En dagkrem er derfor formulert med ingredienser som gir optimal beskyttelse på dagtid. Nettopp det huden trenger.

 

Hva gjør huden din på nattestid?

På dagtid så dreier alt seg om beskyttelse- på natten derimot – så er det full fokus på reparasjon.

Optimal reparasjon krever optimal hvile. Så det er en grunn til at det heter skjønnhetssøvn.

Forskningsrapporter viser at det er en direkte sammenheng mellom forkortet søvn og for tidlig aldring av huden.  Søvn er delvis regulert av melatonin nivåer som er høyest på natten, det å utsettes for lys, som f.eks. mobil/pc/nettbrett etter en viss tid på kvelden gjør at melatonin nivået synker.

Forskning viser at melatonin er viktig for både hårvekst, minimere uv skade på cellene våre samt fornye og reparere hud.  Endrer vi på melatonin produksjon så vil vi også legge en brems på hvordan huden hvor repareres og fornyes over natten. 

Fysiske endringer i huden vår på nattestid er
 • Hudens barriere blir lettere å trenge gjennom. Spesielt på natten så øker blodgjennomstrømming i huden og temperaturen stiger. Dette gjør at det blir lettere å trenge gjennom huden,  huden taper også fukt og huden kan begynne å klø.  Dette er en av grunnene til at mange som sliter med eksem føler at huden klør mer på kvelden.
 • Cellefornyelsen øker.  Celler deler og fornyer seg raskere på natten.
 • DNA reparasjon.  Huden er i reparasjonsmodus og reparerer skade på celler. Spesielt DNA reparasjon er viktig for å forhindre for tidlig aldring av huden.

Nattkremer er derfor formulert med ingredienser som jobber effektivt med å reparere og fornye huden over natten.

Ingredienser vi ønsker på natten:
 • Boosting av cellefornyelse.  Naturlig vitamin A fra rosehip, alger og valurt jobber intenst med å øke cellefornyelse.  Fra høsten kommer VOYA med et helt nytt naturlig Vitamin A serum, spesielt utformet for å reparere skadet DNA på natten.
 • Boost av kollagenproduksjon.  Alger har en unik evne til å booste kollagenproduksjon, du kan lese mer om studier på Voyas alger her.  I tillegg finner vi ingredienser fra hibiscus, hyaluronsyre, vitamin C, aloe vera og peptider som vi ser i Hynt Beautys Vitamin C serum med peptider.
 • Antioksidanter som blir påført på natten vil minimere betennelse i huden og hjelpe huden til å fornye seg selv.
 • Eksfolierende enzympeeler og syrer.  Disse bør brukes på kvelden.  Fjerner effektivt døde hudceller og gjør at aktive ingredienser bedre penetrerer huden på kvelden.  Syrer hjelper  også til å minimere pigmentering og gir huden en fin, jevn tone.

Når vi vet at optimal søvn er avgjørende for at huden skal reparerer og fornyes på best måte så er det en del små triks og tips vi kan gjøre for en god natts søvn.

Unngå å se på pc, mobil, nettbrett en time før du skal sove. Blått lys vil påvirke nivå av melatonin, som igjen fører til at reparasjon av huden vil minske. 

Sett heller av litt tid til meditasjon eller yoga. 

Nyt en god kopp søvndyssende te,  Voyas algedrikk med kamille er perfekt før du skal legge deg. 

Pust inn noen gode aromaterapi dufter som fremmer bedre søvn. F.eks. Voyas Mindful dreams kroppsolje med lavendel og rosmarin, noen få dråper på¨håndledd og hals roer både kropp og sinn. 

Nå har VOYA også en helt egen sovespray- Pillow Heaven putespray med rose, lavendel og kamille som skal bidra til at vi får en bedre natts søvn, som igjen gjør at huden vår lettere kan repareres og fornyes over natten.

  

Referanser...

 

Dong K et al. Int J Mol Sci. 2020 Jan 3;21(1):326.  Melatonin booster cellefornyelse og kollagenproduksjon- reparasjon av skadet dNA

Dong K et al. Int J Cosmet Sci. 2019 Dec;41(6):558-62.  Blått lys forstyrrer døgnrytme og minimerer reparasjon og fornyelse av huden på natten

The circadian clock and diseases of the skin  Junyan Duan, Elyse Noelani Greenberg,Satya Swaroop Karri,Bogi Andersen

Anne Trogstad – Grunnlegger av Organic Beauty.

Jobbet med økologisk hudpleie siden 2009.  Underviser i alle seriene som Organic Beauty fører.  Alt av produkter til hudpleie, kroppspleie samt livsstilsprodukter og kosttilskudd.  Har i tillegg tatt utdannelse innen økologisk kosmetisk kjemi hos Formula Botanica, har stor pasjon for kosthold og ingredienser og hva vi smører på kroppen vår.  Oppdaterer seg kontinuerlig med kurs innen økologisk hudpleie og ingredienser.

Vær oppmerksom på at alt dere finner på bloggen vår kun er til informasjon.  Innhold skal absolutt ikke være noen erstatning for profesjonell legehjelp og diagnose eller behandling. Rådfør deg alltid med lege hvis du er usikker på hudtilstand og symptomer.