Blå skjønnhet

Fra green beauty til blue beauty

Bevegelsen for blå skjønnhet er i sterk fremgang og i tillegg til helse for hud så har havet en svært viktig rolle når det gjelder vår planets helse.

Skjønnhetsnæringen vi får fra havet kommer fra alger. De deles inn i 2 segmenter.

Vi har encellede mikroalger også har vi makroalger som er det vi kjenner som tang som vokser ut fra havbunn og fra stener og fjell.

Makroalger deles igjen inn i typene brun alge, rød alge og grønn alge.  De inneholder forskjellige pigmenter som oppfører seg som antioksidanter og beskytter algene mot oksidativ skade. 

 

Brune alger er rik på klorofyll, polyfenoler, aminosyrer, polysakkarider, vitaminer samt karotenoiden fuxocanthin som gir de den brune fargen.
Røde alger har i tillegg til klorofyll bicobilin samt forskjellige typer karotenoider som lutein, seaaxanthin og betakaroten.  Saltvann inneholder mange komponenter som er nødvendig for utvikling av marineliv.  Noen av disse komponentene er mineraler og nivå og sammensetning av mineraler i havet varierer avhengig av hvor man befinner seg.  VOYAs alger gror i et særdeles mineralrikt hav og får næring fra golfstrømmen.  Havet utenfor fylket Sligo der VOYA henter sine alger, er et av de reneste i verden,  da det er minimalt med skipstrafikk i dette området samt minimalt med utslipp fra jordbruk samt industri.  Hele kystlinjen er utrolig vakker og den kalles The Wild Atlantic Way…

PS!  Et super tips til ferie - magisk natur, herlige algebad, masse utendørsaktiviteter og fantastisk god mat.

Grønne alger inneholder for det meste klorofyll samt karotenoider og har lignende pigmenter som planter som vokser fra jorden.  Spirulina samt Voyas alge Himanthalia Elongata har den unike egenskap at de balanserer talgproduksjon og med sitt høye innhold Vitamin C vil de også minimere pigmentering. Algene er svært fuktgivende og styrker hudens barriere.  Denne algen passer alle hudtyper, men er spesielt god for de med akne utsatt hud.

Et topp tips hvis du har hud med akne eller hud som føles litt fet,  bruk rensen Cast Away morgen og kveld samt dagkremen Even Pure som inneholder algen  Himanthalia Elongata.  

Marine alger er svært rike på bioaktive substanser som kan gi en rekke kosmetiske fordeler.  Alger inneholder ca 10 ganger så mange unike og diverse substanser som det vi finner i planter som vokser i jorden.

Alger kan klare seg og vokse i svært utsatte områder. De takler tøft klima, de blir utsatt for høyt saltinnhold og høye konsentrasjoner oksygen samt svært høy UV stråling.  For å beskytte seg så utvikler de varierte substanser som beskytter mot disse tøffe forholdene.

Voya My Little Hero serum

Polysakkarider er den største gruppen aktive metabolitter som finnes i alger.  De gir fukt og har antioksidant beskyttelse. 

Blå teknologi tar i bruk teknikker og kultiveringsmetoder for å produsere marineavledede komponenter på en miljøvennlig måte.   Blå teknologi brukes for å utforske og oppdage innovative marine komponenter til bruk i aktiv og resultatsorienterte kosmetiske produkter.

ANTIOKSIDANTER I ALGER

Noen av de mest kjente antioksidantene som blir utvunnet fra alger er

  • Karotenoider: Betakaroten, lutein, fucoxanthin, zeaxanthin, astaxanthin. 
  • Mykosporin lignende aminosyrer (MAA) finnes i mikroalger samt rød og grønne alger. Disse komponentene har evnen til å absorbere UVA og UVB stråler og gjør strålene om til varme i stedet for at det genereres skadelige frie radikaler.  Flere studier pågår nå med tanke på bruk av alger som naturlig solbeskyttelse.  Dunaliella Salina algen som finnes i My Little Hero serumet har disse unike egenskapene også. Et perfekt serum til de med normal til tørr hud.  Hvis huden din har tendens til å bli litt mer fet så anbefaler vi Hynt Beautys Skinprep serum. Hele 5 unike alger, deriblant både rød alge, grønn alge og brune alger er satt sammen her.  Serum brukes alltid under dagkrem og nattkrem og har små molekyler som trekker dypere ned i huden.  Så et must hvis du ønsker å forebygge og reparere for tidlig aldring av huden. 
  • Florotanniner og polysakkarider fra alger ødelegger skadelige frie radikaler.   

FOREBYGGE FOR TIDLIG ALDRING

Aldring av hud forårsakes av både eksterne og interne faktorer.   Interne faktorer som påvirker er genetisk samt fysisk mens eksterne faktorer er følge av omgivelser som vær, miljø, sol, forurensning etc.

Studier viser at for tidlig aldring av huden kan unngås ved at vi beskytter huden spesielt mot solens skadelige stråler og da gjør antioksidanter en fantastisk jobb.

Marine alger minimerer for tidlig aldring av hud ved hjelp av sine unike egenskaper.  Komponenter i alger stopper kollagen nedbrytende enzymer samt enzymer som ødelegger elastisitet i huden.    Polysakkarider, som fucoidan, som er et ekstrakt fra alge,  kan øke fibroblastene i huden som gir økt kollagen produksjon. Dette har vi sett i VOYAs studier der spesielt VOYAs laminaria alge gir ekstra god boost til kollagen produksjon.  En økning på hele 202%.  Studie på Voyas alger kan du lese mer om i blogginnlegget vårt her....

Men, selv om alger gir en viss naturlig solbeskyttelse så er bruk av dagkrem med solfaktor et must. Vår bestselger fra Hynt Beauty, Sunprep er en favoritt, skal du oppholde deg ute over lenger tid så anbefaler vi å gå opp til sterkere faktor. Den nye solkremen fra EQ Love, Sun 50  som passer like godt til små babyer med SPF 50 har raskt blitt en favoritt hos oss. Perfekt nå som solen blir sterkere og sterkere.

Peptider og aminosyrer i alger bidrar også til økt kollagen produksjon.

Florotanniner som finnes i brune alger vil også minimere enzymer som bryter ned kollagen samt minimerer enzymer som minimerer hyaluronsyren i huden.


JEVN HUDTONE

UV stress øker melaninproduksjonen i huden og kan føre til hyperpigmentering samt mørke flekker

Enzymet tyrosinase kontrollerer melanin produksjon.  Marine komponenter i algene kan dempe produksjonen av melanin og føre til jevnere hudtone.

Florotanniner i alger demper melanin produksjon, det samme gjør fucoxanthin, en karotinoid som finnes i brune alger, den demper mottagere som stimulerer melanocyttene.
Du kan lese mer om pigmenterig og ulike typer pigmentering på blogginnlegget vårt her...

 

INFLAMMASJON

Kroppens svar på skadelige stimuli. Kroppen reagerer med produksjon av frie radikaler og økt nitrogenoksid produksjon.

Spirulina og dunaliella salina (finnes i My Little Hero)  kan dempe nitrogenoksid produksjon. I tillegg vil kan brune alger dempe betennelse og frie radikaler.

Florotanniner i alger minimerer  minimerer også nitrogenoksid syntesen. 
Stoffet fucoidan i alger demper også ødeleggelse på cellene.

ACNE

Hudtilstand forårsaket av hormoner i ubalanse, overproduksjon av talg etc.

En del alger inneholder et oligosakkarid zink kopleks som kan dempe talgproduksjon.  Brune alger inneholder også floroaninner som er svært betennelsesdempende så svært effektivt for en hud med akne.

FUKT

Marine alger må holde på fukt og utvikler komponenter som er svært aktive i å holde på fukt.

Algene inneholder polysakkarider som binder vann samt har proteiner og peptider som styrker hudens naturlige barriere.  Umettede fettsyre komponenter fra alger demper tap av fuktighet i hudens lag.  Marine baktererier produserer også noe som heter ectoine, en osmolytt som forhindrer tap av fuktighet.

 

Anne Trogstad – Grunnlegger av Organic Beauty.

Jobbet med økologisk hudpleie siden 2009.  Underviser i alle seriene som Organic Beauty fører.  Alt av produkter til hudpleie, kroppspleie samt livsstilsprodukter og kosttilskudd.  Har i tillegg tatt utdannelse innen økologisk kosmetisk kjemi hos Formula Botanica, har stor pasjon for kosthold og ingredienser og hva vi smører på kroppen vår.  Oppdaterer seg kontinuerlig med kurs innen økologisk hudpleie og ingredienser.

Vær oppmerksom på at alt dere finner på bloggen vår kun er til informasjon.  Innhold skal absolutt ikke være noen erstatning for profesjonell legehjelp og diagnose eller behandling. Rådfør deg alltid med lege hvis du er usikker på hudtilstand og symptomer.