Har du lyst til å reise mer miljøvennlig?

Mye av dagens reiser etterlater høye karbonavtrykk. Vi som bor i Norge er heldige. Vi har et fantastisk land som byr på uendelige turmuligheter. Store hoteller, små historiske hoteller, overnatting på lokale AirbNb, turisthytter eller telt. Mulighetene er mange..
Å reise i Norge byr på utrolige opplevelser men mange ønsker å se og oppdage mer av verden og vil ha med seg andre kulturer og historie. 


Så hvordan best oppdage verden på en grønnere måte?

 1. REIS SAKTE. Prøv deg på interrail gjennom Europa. Anbefales på det sterkeste.
 2. Når du først reiser, bli lenger. Unngå korte weekend turer og ta heller et par lengre ferier.
 3. Ta direkte fly – avgang og landing avgir mest karbongass så unngå mellomlandinger der du har mulighet.
 4. Velg å fly økonomiklasse. Her får man plass til flere passasjerer per m2 enn på business klasse så per m2 er det lavere karbonavtrykk på økonomi.
 5. Når jeg først flyr så kjøper jeg klimakvote på https://www.myclimate.org. Som støtter miljøtiltak, og gir deg litt bedre samvittighet.
 6. Pakk lett spesielt når du flyr. Karbonutslipp er høyere når flyet har mer vekt. 
 7. Se mine tips til hva du pakker med deg inn på flyet her.   Og tips til hvordan best passe på huden din på flytur her...
 8. Når du ankommer reisemålet, velg transport med omhu. Tog, buss, bil, sykkel, trekking
 9. Bo lokalt. Dvs. på hoteller, små guesthouses, AirbNb som er eid lokalt. Les mer om hotellet for du ankommer, les mer om AirbNb og hvem som eier det før du leier. Støtt lokale ved å velge overnatting som er eid av lokale.
 10. Sjekk etter sertifiseringer. Og se om hotellene er opptatt av sparepærer, bruker solcellepanel, hvor får de maten fra, har de ansatt lokale, brukt lokalt materiale for å bygge stedet osv. Får du plastflasker på rommet eller har de et refill system? Bruker de sugerør av papir/metall og ikke plast? Når du bestiller en drikke spør om å få det uten sugerør. 
 11. Unngå store resorts som har negativ påvirkning på miljø.  Vask av håndklær og sengetøy gir mye sløsing med vann.
 12. Be stedet du overnatter om å ikke vaske håndklær før du legger de på gulvet så du hjelper med å spare vann.
 13. Unngå all inclusive hotell. Da spiser du bare på hotellet, og legger ikke igjen penger hos lokale forretninger, mange all inclusive hotell er ofte også utenlandsk eid og støtter ikke lokal økonomi.
 14. Aktiviteter – bruk turoperatører som er opptatt av miljø. Se etter informasjon på nettet hos Tripadvisor osv.  Se etter anbefalinger fra bloggere du stoler på.
 15. Bare delta i ansvarlig turisme som respekterer dyr og miljø.  Ingen nærkontakt med dyr. 
 16. Dykking og snorkling. Pass på at du ikke trår på koraller, ikke plukk opp noe fra strand eller hav, bare se – når vi dykker er ordtaket – leave nothing but bubbles. Husk å alltid bruke miljøvennlig solkrem, dvs. mineral solkrem med titanium dioxide og eller zinc som er non nano og som er miljøvennlig coatet så det ikke løser seg opp i vann og kan skade akvatisk miljø. Jeg har alltid med god solkrem på ferie og favoritten er EQ Love som er en korallvennlig og økologisk solkrem. Husk at ofte er det vanskelig å få tak i god solkrem der du er så ta med hjemmefra.
 17. Spis alltid lokalt, på restauranter og kafeer som er eid av lokale så du støtter lokal økonomi. Det å spise lokal mat er en av de beste måtene å oppdage kulturen på samtidig som du støtter lokal økonomi.
 18. Spis også lokal mat, mat som er økologisk og kortreist. Den beste maten jeg får er ofte fra gatekjøkken. Det å spise lokalt er en fantastisk måte å oppdage kulturen og landet på.
 19. Kjøp lokalt, unngå importert mat.
 20. Shopping. Kjøp med deg gaver fra lokale kunstnere. Kjøp klær fra lokale. Husk bare, sjekk hva slags materialer klærne er laget av og ikke kjøp mer enn du trenger. Hver gang du kjøper noe nytt så må et plagg du har gis bort eller du har ett som er ødelagt og som må kastes.  
 21. Pakk med deg økovennlig utstyr, alltid vannflaske du kan fylle på.  Jeg har alltid en liten flaske til vann og en til te. I tillegg liten boks til niste – unngå å bruke plast på reisen. Ta med gjenbrukbare bomullspads, bomullspinne og  kluter til rens av huden.
 22. Spør etter mer miljøvennlig reise. Sjekk med hotellene på forhånd, spør om du kan fylle på vann fra stor kanne i stedet for at de setter ut plastflasker på rommet, spør om de bruker plast sugerør eller har miljøvennlig alternativ..  Spør om de har økologisk mat og hva slags tiltak de gjør for å støtte miljø lokalt.
 23. Delta på beach cleans ups. I Asia arrangeres det beach clean ups på de fleste strender 1 dag i uken. Sjekk med stedet der du bor. Og følg med på Trash Hero hvis du er i Asia ... Du kan lese mer her ..

 

Anne Trogstad er grunnlegger av firmaet Organic Beauty AS som distribuerer økologiske, miljøvennlige hud og kroppspleie produkter. Hun har jobbet i Thailand og på Bali i 14 år med hotell, spa, rundreiser og dykking. Hun har i tillegg reist mye både alene og med barn i over 40 år  i både Asia og Europa.