Tips til pakking når du vil reise enkelt

Travel light er en utfordring for de fleste. Og hvem ender vel ikke opp med en koffert full av klær og bruker bare halvparten: Og toalettvesken kan fort bli på ganske så mange kilo.  

For når du pakket så tenkte du sikkert, i hvert fall har jeg gjort det, ja men denne er jo grei å ha med og denne får jeg kanskje bruk for.

Etter å ha reist i både jobb og feriesammenheng, reist alene og reist med barn til både Europa og Asia i veldig mange år så har jeg etterhvert samlet noen tips når det gjelder pakking for å gjøre det så enkelt, stressfritt og oversiktlig som mulig.

Noen liker å ta alt med inn på flyet for å unngå å måtte vente på koffert når de lander. Personlig foretrekker jeg å sjekke inn og kun ta med meg minimalt inn på fly så jeg slipper å bakse gjennom innsjekking, rundt på flyplass og inn på fly med en koffert på 10 kilo. En kort jobbtur er en ting, da kan en liten koffert inn på flyet være greit. Men skal jeg på ferie har jeg med alt jeg trenger til aktiviteter og turer og det blir litt mer enn noen kilo. Inn på flyet tar jeg kun det som er nødvendig samt det som er verdifullt og jeg ikke tør å sende i bagasjen.
Les mer om hva jeg har med inn på flyet her..

 

Jeg lager pakkeliste

Skal du ha aktiv ferie på ski?  Ferie på en øde øy? Storbyferie eller kanskje en kombinasjon?

Sjekk opp vær, vind, årstid, sesong (regnsesong?) og tenk gjennom hvilke aktiviteter du skal være med på.. Tenk over hvorfor du reiser, hva du skal gjøre og pakk deretter.

 

Koffert eller sekk ?

Skal jeg på noen få dagers jobbtur er det liten, lett trillekoffert som gjelder. Samsonite har fine kofferter, de tåler mye og er svært lette så her går vekten din til det du skal ha med deg og ikke til kofferten.
I toalettvesken har jeg kun med små reisestørrelser med refill så jeg får alt gjennom sikkerhetskontrollen og kan sjekke alt inn på fly.


På lengre turer, spesielt hvis jeg tar tog, buss eller båt innenlands i landet jeg kommer til så er en fjelltur sekk perfekt å bruke. Lett å manøvrere seg fram på togstasjoner, gå på brosteinsbelagte gater og du har hendene fri . Sekker er også praktiske med alle sine lommer og ekstra steder du kan ha diverse ting på. Og selv med 15 kilo er en fjelltursekk lett å ta på ryggen og bære. Og hvis du ikke har pakket sekken altfor full så går den kanskje inn på flyet som en carry on?  Husk bare å ha en liten veske foran på magen så du har full kontroll på verdisakene dine.
Trillekoffert er praktisk, oversiktlig og greit, men ikke like enkelt hvis du skal videre med tog, buss eller båt.  Da er en ryggsekk særdeles praktisk.

 

Klær

Legg fram alt du skal ha med.  Akkurat som når du skal på fjelltur.

Ta et oversiktsbilde av det du skal ha med.  Tenk fargekoordinering.  Jeg liker å holde meg til 2-3 farger som passer sammen. Da kan jeg kombinere alt og får mange forskjellige antrekk.. Til reising, mørke klær – som sort, mørk blått og alt av grønt / khaki så man ikke så lett ser at det blir litt skittent. Husk at du kan vaske underveis. Jeg liker og materialer som puster, bambus, økologisk bomull og merinoull. Bomulls saronger er uunværlig når du skal på tropisk ferie, like fine som sommerkjole som til badehåndkle.

Sko 
Alltid gode sko. Det er lett å falle for fristelsen til å¨gå med lekre sko som kanskje ikke er det beste til utflukter og sightseeing. Så ikke ødelegg ferien med vonde gnagsår. Jeg har jobbet som turguide og har sett flere få ferien ødelagt pga vonde gnagsår.  Velg riktig, velg klokt.

Jeg reiser i de tyngste skoene – som er gode gåsko/løpesko. Da har jeg sko til sightseeing i byen, trekking i fjellet, løpetur osv.  I tillegg har jeg med et par ekstra pensko- som er fine til kvelden og til korte turer.

Er jeg på byferie så sverger til joggesko/sneakers fra italienske Geox – fordi de puster, de er godt oppbygget, ser fine ut og passer til alt.   Føttene er like freshe etter 10 timers spasertur.
Skal du på strandferie, ta med et par lette slippers.  Alltid badesko hvis jeg vet det kan være en del døde koraller der jeg skal bade.  Cressi Sub har fine lette badesko som beskytter mot kutt og sår og som holder lenge hvis du passer på skylle de godt i ferskvann etter bruk.

 

Organiser deg på tur 

Alt tøy organiserer jeg og pakker i poser. Alt blir sortert og pakket i henhold til kategori og bruksområde.  Det finnes en del praktiske reisebager du kan kjøpe, såkalte travelcubes eller bruk tøyposer som du merker med de forskjellige kategoriene du bruker. F.eks. treningstøy, sokker, undertøy, topper, kjoler og bukser osv. Brett tøyet pent sammen, selv er jeg stor fan av Marie Kondo metoden. Bretting er tingen, da blir ikke tøyet krøllete og det tar minimalt med plass. Sko er alltid i egne poser for å  unngå at hverken koffert / sekk eller annet du har med deg blir skittent. Førstehjelpsutstyr er alltid med og ladere og toalettsaker pakkes i hver sin veske. Det viktigste er å merke godt så du vet hvor du har ting. Vil du lese mer om hva jeg har med av hudpleieprodutker for å holde huden på topp på reise så klikk her….

 

Reiseveske inn på flyet

Når jeg reiser med koffert liker jeg å ha en liten reiseryggsekk.  Samsonite har fine Hexa Pack ryggsekker laget av resirkulert polyester.  Her får du med deg det du trenger av verdifulle gjenstander inn på fly, som pc, ipad, telefon, ladere, docking stasjon, flaske til å fylle på vann, toalettsaker og et ekstra skift går lett i ryggsekken.  Sekken er god å ha på ryggen og ser lekker ut. I tillegg har jeg en liten håndveske som henger over brystet. Har forelsket meg i Moo sine vesker, like fine på reise som når du skal ut på kvelden. 

Se mine tips her til hva jeg skal ha med inn på flyet.

 

Anne Trogstad er grunnlegger av firmaet Organic Beauty AS som distribuerer økologiske, miljøvennlige hud og kroppspleie produkter. Hun har jobbet i Thailand og på Bali i 14 år med hotell, spa, rundreiser og dykking. Hun har i tillegg reist mye i både Asia og Europa i over 40 år.