Terminologi i solpleie

Terminologi i solkrem

 

  • SPF: Står for (Sun Protection Factor) i en solkrem og måler hvor mye den beskytter huden fra å bli solbrent. Husk at solkremer må påføres rikelig for at man skal oppnå beskyttelsen som beskrives på flasken.
  • Vannavstøtende / water resistant:  Sitter på huden også når du trener eller bader, hvis du da ikke tørker den av selv.  Selv om du kan lese på noen solkremer at de er «vannavstøtende opp mot 4 timer» så må en solkrem fortsatt påføres rikelig annenhver time minst for å oppnå samme beskyttelse.  En god vannavstøtende solkrem er EQ Love sin Sunstick med spf50% som er perfekt når du er ved og på vannet og hvis du liker å være aktiv.
  • Bredspektret - broad-spectrum: Solbeskyttelse som filtrerer både UVA og UVB stråler.  UBV er hovedårsaken til solbrenthet og UVA er hovedårsaken til solskader som rynker, hud som blir tykkere og mer ujevn.
  • Både UVA og UVB stråler medvirker til økt risiko for å få hudkreft.
  • '+' merket: Denne plussen betyr bare «mer enn». Det vil si at hvis du ser en SPF50+ så har den gitt beskyttelse over SPF60 når den har blitt testet. Dette skal være fordi samme produksjonsbatch med solkrem kan teste litt forskjellig hvis den testes i ulike laboratorier og med forskjellig metode.  Når den testes mot SPF60 så fjernes enhver feilmargin. I den tidligere standarden før 1998 så ga noen solkremer som var merket med SPF30+  en mye høyere beskyttelse med kunne ikke merkes med noe høyere enn 30+.  I ny standard så kan man merke solkremer med høyere SPF, som f.eks. SPF50 så SPF30+ brukes ikke lenger.  EQ Love sin sunstick har SPF50+.


SPF30 eller SPF50+

SPF (Sun Protection Factor) solbeskyttelsesfaktoren på en solkrem måler hvor mye den beskytter huden mot å bli solbrent. SPF30 opptar 1/30 av UV strålene, en SPF50 1/50 osv.  Solkremen må påfører generøst for å oppnå den beskyttelse som står på pakningen.  En SPF30 blokkerer opp mot 96,7% stråling, en SPF50 rundt 98% av UV stråling. Så det er ikke så veldig stor forskjell på SPF30 og SPF50.

En solkrem med SPF50+  som vi har i EQ Loves solkremer, her betyr «+» et at solkremen minst gir en SPF60 ved testing.

Se alltid etter en bredspektret solkrem som beskytter både mot UVA og UVB stråling.