Er det forskjell på tørr og fuktfattig hud?

Den største forskjellen mellom tørr og fuktfattig hud er at tørr hud er en hudtype, mens fuktfattig hud er en hud tilstand. Hud kan være tørr og fuktfattig samtidig, men den kan også være fet og fuktfattig samtidig.

Tørr hud kommer av at huden ikke produserer nok talg.  Huden er helt avhengig av olje for å holde på fukten i huden, uten dette så blir huden svært tørr.

Hva kjennetegner tørr hud?

En hud med små porer,  minimalt med akne, hud som føles stram og kan ha røff struktur samt være flassete.  Fine linjer og rynker blir mer fremtredende.  Tørr hud betyr også gjerne at hudens barriere er svekket noes om igjen kan føre til nedbryting av elastin og kollagen.

Hvorfor får man tørr hud?

Tørr hud kan være arvelig, tørr hud kan også forverre seg med alder.  LIvsstil kan påvirke, som alkohol, kosthold, medisiner. Omgivelser spiller inn, som kaldt være ute og mye fyring inne.  Syntetisk retinol, uttørkende produkter og feil produkter kan også føre til tørrere hud. Hormoner vil også påvirke huden.

Hvordan kan jeg behandle tørr hud?

Den enkleste og beste måten er å bruke hudpleieprodukter formulert spesielt for tørr hud.  Jevnlig eksfoliering for å fjerne døde hudceller som gir ujevn og ru struktur i huden er viktig.  En god syrepeel vil også kunne hjelpe med å fjerne flassete overflatehud og fremme nye celler.  Vi elsker VOYAs Luminosity syrepeel.  En god fuktighetskrem med fuktgivende lipider og keramider som stryker hudens barriere og gir intens fukt og næring.  Både VOYAs dagkrem Me Time samt VOYAs Pearlesque er gode kremer til tørr hud.  En favoritt for mange med tørr hud er Voyas serum My Little Hero. Et par små dråper under dagkrem og nattkrem gjør underverker.   Sov gjerne med en god fuktmaske et par netter i uken for å gi huden en ekstra boost.  Hydra Veil er en livredder til tørr hud. Den kan og brukes som en kuldekrem for å gi ekstra beskyttelse når du skal ut på tur. 

Hva kjennetegner fuktfattig hud?

Fuktfattig hud vil si hud som mangler fukt. Huden kan føles stram og fine linjer på hudens overflate er framtredende. 

Hva gjør at huden vår blir fuktfattig?

Livsstil virker inn, kosthold,miljø, produkter vi bruker.  Alder virker også inn, med alder så går cellefornyelsen saktere og produksjon av lipider intercellulært synker, noes om gir en svekket hudbarriere som kan føre til fuktfattighet.  Uttørkende produkter og feil produkter kan også føre til fuktfattig hud.

Hvordan best behandle fuktfattig hud?

 Se etter produkter som øker fukten i huden, dvs. som øker vann i hudens celler.  Se etter fuktighetskremer som har et høyt innhold fuktgivende ingredienser, som alger, hyaluronsyre, glyserin, squalene, jerikorose osv.  Disse ingrediensene henter vann fra omgivelsene til huden og hjelper huden med å holde seg plump og myk. Bruk et fuktgivende serum under dagkremen.

Et fantastisk serum for absolutt alle hudtyper er VOYAs nye serum Anti Pollution Hyaluronate.  Intens fukt tilføres cellene i huden, dette serumet passer også fet hud.

 

Anne Trogstad – Grunnlegger av Organic Beauty.

Jobbet med økologisk hudpleie siden 2009.  Underviser i alle seriene som Organic Beauty fører.  Alt av produkter til hudpleie, kroppspleie samt livsstilsprodukter og kosttilskudd.  Har i tillegg tatt utdannelse innen økologisk kosmetisk kjemi hos Formula Botanica, har stor pasjon for kosthold og ingredienser og hva vi smører på kroppen vår.  Oppdaterer seg kontinuerlig med kurs innen økologisk hudpleie og ingredienser.

Vær oppmerksom på at alt dere finner på bloggen vår kun er til informasjon.  Innhold skal absolutt ikke være noen erstatning for profesjonell legehjelp og diagnose eller behandling. Rådfør deg alltid med lege hvis du er usikker på hudtilstand og symptomer.